Hollen en stilstaan



Een burn-out heeft altijd met tempo te maken. Het tempo waarin je leeft en het tempo dat je ervaart zijn bepalend voor hoe je je fysiek, emotioneel en mentaal voelt. Een te hoog of een te laag tempo kunnen klachten veroorzaken. Bij een burn-out verbruik je meer energie dan je eigenlijk hebt. Dat is een zeer ongezonde houding en op den duur funest.


Rennen is oké


In onze huidige maatschappij is stilstaan een taboe.

Alles moet sneller, er moet vooral groei zijn. Er moet meer winst gemaakt worden, anders moeten we er harder aan trekken. Ons nog meer inspannen.

De druk opvoeren.


We zijn met z'n allen aan het overleven. De balans is zoek. Genoeg is niet meer genoeg.

We willen meer, toch?


De druk


Je tempo wordt door verschillende zaken bepaald. Je omgeving, je situatie, je karakter en je persoonlijkheid doen allemaal een duit in het zakje.


Op je werk gaat het tempo omhoog, dan bepalen je karakter en je persoonlijkheid hoe jij met die ontstane druk omgaat.

Voor iedereen is dat anders.


De druk van buiten (werk) kun je meestal plaatsen, maar bij de interne druk ligt dat anders. Die druk leg je jezelf op door middel van je overtuigingen en je ideeën. Ben je een perfectionist of een winnaarstype dan komt dit je bekend voor.


Je kunt volledig blokkeren door de druk. Je bent niet meer vooruit te branden. Je bent opgebrand. Dit proces heeft een aanloop. Tijdens de aanloop ervaar je een moeheid, die niet overgaat met rust nemen. Je bent snel geïrriteerd en weinig in anderen geïnteresseerd. Je bekijkt de zaken van de sombere kant.


Je kunt ook verslaafd raken aan de druk. Je wilt blijven scoren. Je hebt het idee dat het hoge tempo bij jou hoort.

Je koffiegebruik stijgt en je grijpt naar andere pepmiddelen.


Je raakt de greep op jezelf kwijt. Je negeert het protest van je lichaam en dan... zit je eensklaps thuis. Je trekt je terug. Je bent opgebrand. Het is over.


Topsport


Topsporters zijn experts in druk en hoge tempo's. Maar zij weten als geen ander hoe belangrijk rust is. Zij nemen gas terug, doseren hun arbeid en zorgen voor een balans. Zij behandelen hun lichaam met respect. Zij reageren direct op de signalen van dat lichaam.


Als je gezond wilt blijven en prestaties wilt blijven leveren dan moet je je gedragen als een topsporter. Je moet leren je lichaam te kennen en te begrijpen. Voor een balans te zorgen, zodat je fysieke en mentaal optimaal functioneert. Je eigen tempo vaststellen en daarnaar te leven en te handelen.


Nader bekeken


Probeer eens te ontspannen. Je hoofd leeg te maken. Aan niets te denken. Gewoon even op de bank liggen. De boel de boel laten.

Lukt het je een kwartier in deze staat te blijven?

Dat zou geweldig zijn.


Opjagen


De kans is heel klein dat je bovenstaande oefening positief weet af te sluiten. Meestal ben je al snel aan het denken geslagen. Over wat er gedaan moet worden. Wij zijn door de maatschappij geprogrammeerd.


Multitasking, efficiëntie, targets, effectiviteit en deadlines zijn enkele begrippen die ons doen tegenwoordig bepalen.

We zeggen dat het ons wordt opgelegd. Maar zijn wij geen baas over onszelf?


In hoeverre je je laat opjagen, bepaal je zelf. Daarvoor maak je keuzes. En dat kan betekenen dat je met minder (inkomen) genoegen moet nemen. Je bent dan wel aan het leven, in plaats van overleven.


Nader bekeken


  1. Probeer eens te achterhalen door welke factoren jij jouw tempo laat opschroeven.
  2. Welke factoren werken juist remmend voor jou?

Leg de lijstjes naast elkaar en bekijk wat je eraan kunt doen.


Zelfverantwoording


De bovenstaande oefening geeft je inzicht in de rol die de buitenwereld speelt ten aanzien van je leef- en werktempo.

Maar als je zo objectief mogelijk naar de beide lijstjes kijkt,

zul je ontdekken dat jij wel degene bent die het laat gebeuren.


Jij kunt grenzen stellen. Jij kunt weigeren, omdat zaken niet goed voor jou zijn. Jij kunt dingen veranderen, zodat de belasting terug wordt gebracht.

Kortom, jij bent verantwoordelijk.


Voor mij kan dit betekenen?


Door middel van een verantwoorde planning breng je zaken terug naar een tempo, waarbij jij goed functioneert. Daardoor verhoog je het rendement en de kwaliteit van je activiteiten.

Je zorgt dat je je goede gedrag beloont. Multitasken, laat je zo veel mogelijk achterwege.


Haptotherapie is een therapievorm waarbij voelen en ervaren centraal staan. Het is een aanrader wanneer je moeite hebt om naar je lichaam te luisteren. Bijvoorbeeld bij sterke onrustgevoelens (stress) kan deze therapie je preventief helpen.


Een goede coach kan je helpen om je grenzen te leren (h)erkennen.


Terug naar boven




Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:



Burn-out:



Coachen:



Ontspannen:



Stress:



Zelfkennis:



Zelfvertrouwen:



Interessante sites: