Hoe vermijd je een burn-out?



Wanneer een burn-out zich aandient, gaan de meeste mensen op zoek naar een directe oplossing. Er zijn er zelfs die denken door middel van een vakantie een burn-out te kunnen ontlopen. Je kunt dat gerust kortzichtig vinden. Een burn-out heeft een lange voorgeschiedenis en daar hangt een even lang patroon van handelen aan. Dus dat met een vakantie even te veranderen is een utopie.


Het aanbrengen van structurele veranderingen in je werk- en leefpatroon vergt tijd. Je zult voor een verantwoorde strategie moeten kiezen om resultaat te boeken. Een professional, zoals bijvoorbeeld een coach, is daarvoor onmisbaar.


De gebruikte strategie zal je op het lijf geschreven moeten zijn. Want je start met weinig energie en moet dan ook optimaal gemotiveerd zijn om in actie te komen.


Enkele zaken die daarbij van pas kunnen komen zijn de volgende punten.


Tips tegen stress


1. Werk met een doel.

Wanneer je je werk een ander doel geeft dan het ontvangen van loon, ben je al op de goede weg. Stippel een realistische loopbaan voor jezelf uit.


Doe dat met een loopbaancoach, zodat je zo objectief mogelijk bezig gaat met de carrièreplanning. Op deze wijze maak je voor jezelf duidelijk waar je bewust mee bezig bent. Dit geeft je rust en houdt stress op een afstand.


2. Doe een baananalyse.

Misschien start je dagelijks met een hoeveelheid werkopdrachten, waarbij je het gevoel hebt dat daar geen eind aan komt. Je komt om in het werk. Druk, druk, druk. Dat kan je demotiveren, is erg stressvol en leidt je uiteindelijk naar een burn-out.


Door een baananalyse te maken, krijg je duidelijkheid over wat je eigenlijk taken zijn. Automatisch rolt uit zo'n analyse welke zaken belangrijk zijn en welke niet. Ook kun je op deze wijze ontdekken welke taken je kunt delegeren en welke taken niets met jouw eigenlijk werk te maken hebben.


Je kunt je baananalyse met je leidinggevende bespreken. Als het nodig is kun je aangeven welke werkopdrachten niet bij jou horen en of het aantal werkopdrachten realistisch is.


Je maakt je (werk)leven makkelijker door te weten wat belangrijk is en wat overbodige zaken zijn. Vooral het bewust en efficiënt managen van die zaken zorgt dat je een burn-out van je houdt.


3. Geven.

Een makkelijke manier om je carrière vlotjes en weinig stressvol te laten verlopen is het geven aan anderen, anderen te helpen met klusjes. Allereerst krijg je er een goed gevoel bij. Het kan zelfs zorgen dat je energie opdoet. En het geeft je werk meer inhoud of betekenis. Waardering is prettig om te ontvangen.


4. Verantwoordelijkheid.

Door meer vrijheid, en dus verantwoordelijkheid, in je werk te nemen, ervaar je meer werkplezier en groeit je motivatie. Je kunt bij je leidinggevende aangaan en daarom vragen. Je kunt zo beter je werk indelen op een manier die bij jou past. Dat is handig als je met projecten of deadlines werkt.


Zo leer je werk in te delen, prioriteiten te stellen, te delegeren en efficiënt samen te werken. Je hebt de controle terug over je werk en dat voorkomt een burn-out.


5. Ontspanningsoefeningen.

Door op vaste tijden ontspanningsoefeningen op je werk te doen, zorg je dat je prettig in je vel blijft zitten. Armen en handen kun je ontspannen door een paar van die anti-stressballetjes aan te schaffen en daar in te knijpen.


Door ook zorgvuldig met je slaapritme om te gaan, regel je een goed energieniveau. Zaken, die bij een blijvende deregulering zorgen voor een opstap naar een burn-out.


6. Leer met stress omgaan.

Een goed stressmanagement voor jezelf is nodig in onze jachtige prestatiemaatschappij. Door regelmatig ontspanningoefeningen en rustpauzes in te lassen op je werk ben je goed bezig om de stress op je werk onder controle te houden.


De manier hoe je met stress omgaat wordt bepaald door je manier van denken. Door op een positieve manier naar zaken te kijken en realistisch ermee om te gaan, zorg je vaak voor evenwicht in je handelen. Je behoudt de regie over je emoties en je begrijpt wat er gebeurt.


Voor mij kan dit betekenen?


Wanneer je serieus met de bovenstaande punten aan de slag gaat, is de kans op een burn-out zeer klein. Het betekent wel dat je alert blijft op je valkuilen en dat je direct actie onderneemt.


Het vergt zelfdiscipline om je aan deze punten te houden. Maar die zelfdiscipline is ook een deugdelijk wapen om een burn-out te voorkomen. Je hebt zoals altijd het lot in eigen hand.


Vind je het moeilijk om deze punten in de praktijk te brengen, schakel dan een coach in. Op een verantwoorde wijze leer je dan de regie over je leven te houden.


Terug naar boven




Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:



Burn-out:



Coachen:



Ontspannen:



Stress:



Zelfkennis:



Zelfvertrouwen:



Interessante sites: